Često postavljana pitanja

Općenito o brendu AQUAFRESH®

Na kojem se dijelu tube Aquafresh® nalazi podatak o roku trajanja?

Rok trajanja proizvoda otisnut je na zarezanom dijelu tube te na poklopcu kutijice.

Sadrži li zubna pasta Aquafresh® gluten?

Zubna pasta Aquafresh® ne sadrži gluten.

Ima li u materijalu od kojih je oblikovana tuba Aquafresh® lateksa?

Ne, tube sa zubnom pastom Aquafresh® ne sadržavaju lateks ni tvari povezane s lateksom.

Jesu li proizvodi Aquafresh® dostupni u drugim državama?

Tvrtka GSK proizvode Aquafresh® prodaje u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Evropi, u Zapadnoj i Južnoj Africi, na Bliskom Istoku, u Aziji, u Australiji te na Novom Zelandu. Većinu proizvoda koje prodajemo po cijelom svijetu često prilagođavamo lokalnim zakonskim zahtjevima te željama i potrebama potrošačâ. Upravo bi se zbog toga proizvodi Aquafresh®, s kojima se možete susresti u drugim državama, na neki način mogli razlikovati od proizvoda dostupnih u BiH.

Pitanja o zdravlju zubi

Na koji način fluorid štiti moje zube od nastanka karijesa?

Fluorid štiti zube od nastanka karijesa u procesu koji nazivamo remineralizacija. Karijes se obično pojavljuje na vrlo malenom ranjivom mjestu na zubnoj caklini. Zbog neprestane izloženosti kiselini i bakterijama to ranjivo mjesto vrlo brzo postaje potpuno razvijen karijes. Kiseline imaju važnu ulogu u razvoju karijesa s obzirom na to iz zuba odstranjuju minerale (kalcij i fosfor) te tako umanjuju otpornost na kvarenje zuba. Taj proces nazivamo demineralizacija. Fluorid zaustavlja učinke kiselina te pomaže zaustaviti demineralizaciju tako što na demineraliziranom mjestu potiče nadomještanje izgubljenih minerala. Zubna pasta Aquafresh® sprečava nastanak karijesa tako što pomaže odstraniti bakterije koje su izvor škodljivih kiselina i koje zapravo uzrokuju demineralizaciju zubi. Uz to zubna pasta Aquafresh® kristalnu strukturu zuba obogaćuje fluoridom te je čini otpornijom na kiseline. Drugim riječima, zubna pasta Aquafresh® jača zaštitnu zubnu caklinu.

Šta je zubni plak, zubni kamenac i gingivitis?

Zubni je plak nakupina mikroorganizama u obliku ljepljive tvari, koja raste na zubnim krunama te se širi uzduž zubnih korijena. Bezbojan je i proziran. Zubni je plak osnova za nastanak karijesa i periodontalnih bolesti. Tvrđe nakupine na zubima nazivamo zubni kamenac. Gingivitis je upala desni popraćena crvenilom, oteklinama i krvarenjem.

Je li upotreba zubne paste s fluoridom sigurna i za ljude koji su izloženi opskrbi vodom koja sadržava fluorid?

Velike strukovne stomatološke udruge, uključujući Američku i Britansku stomatološku udrugu (ADA i BDA), preporučuju upotrebu paste s fluoridom dva puta dnevno svim korisnicima, bez obzira na dob i bez obzira na to žive li na područjima gdje vodoopskrbni sistem već sadrži fluorid. (Izvori povezani s pitanjima o zdravlju usne šupljine – Oral Care Issues Management Resource, srpanj 2003.). Nedavno objavljen Cochraneov izvještaj obuhvaća 56 kliničkih istraživanja u koja je bilo uključeno više od 42000 sudionika. Rezultati pokazuju da uprotreba zubne paste s fluoridom donosi važne koristi za korisnika (približno 25 % manje karijesa) i na područjima gdje vodoopskrbni sustav već sadržava fluorid.

Izvori: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Zubne paste s fluoridom za sprečavanje zubnoga karijesa kod djece i mladih), (Cochraneov izvještaj) The Cochrane Library, Broj 1, 2003., Oxford.