nurdle nurdle nurdle nurdle
Upravo zbog toga joj je potrebna naša stručna zaštita.
Stručnjaci za mala usta

6+ godina

Sjajno četkanje

U dobi od otprilike 6 godina, Vaše dijete će imati kombinaciju mliječnih zubića, stalnih zuba i praznina. To je vrijeme kada prvi stalni zubi niču kroz desni čineći mliječne zubiće klimavima. Mliječni zubići na kraju su potpuno izgurani, ostavljajući prazan prostor za stalne zube. Caklina stalnih zuba još uvijek nije potpuno formirana te je osjetljiva na karijes. Ova faza se nastavlja kroz tinejdžerske godine. Ispadanje mliječnih zubića je važan dio odrastanja za svako dijete te važno vrijeme za oralnu higijenu, jer bi stalni zubi trebali trajati cijeli život.

U dobi od otprilike 7 godina, Vaše dijete bi trebalo znati samo četkati zube. Još uvijek je važno nadgledati ih - pobrinite se da očiste cjelokupnu usnu šupljinu nježnim i kružnim pokretima preko svih griznih površina, unutarnjih i vanjskih strana te skroz do linije desni svakog zuba. U ovoj dobi, Vaše bi dijete trebalo četkati zubiće 2 minute, dvaput dnevno. Potaknite ih da ispljunu zubnu pastu nakon četkanja, ali da ne ispiru usta, kako bi ostalo malo zaštitnog fluorida.

Odgovarajuća oprema

Promjenjiva kombinacija mliječnih zubića, stalnih zuba i praznina, otežava učinkovito čišćenje. Odabirom četkice za zube i zubne paste blagog okusa, posebno osmišljenih za djecu od 6 godina i naviše, pomažete potaknuti djecu da četkaju zube svako jutro i večer. To je idealno vrijeme za upoznavanje djeteta s tekućinom za ispiranje usta, jer ona pomaže dohvatiti mjesta koja nam četkanjem promaknu.

Zdrava prehrana

Nema sumnje da Vaše dijete voli slatku hranu i napitke kao što su keks, čokolada i gazirani sokovi, ali nažalost, slatku hranu i napitke vole i bakterije na njihovim zubima. Bakterije, hraneći se šećerom, stvaraju kiselinu koja napada površine zuba i uzrokuje karijes. Najbolje bi bilo pokušati ograničiti unos zaslađene hrane i napitaka samo na dnevne obroke i pobrinuti se da se šećeri ne konzumiraju više od 4 puta dnevno.

Da stvari ne bi bile jednostavne, kiselina također može nastati i od zdrave hrane i napitaka kao što su voće i voćni sokovi, a jedenje i ispijanje velikih količina može biti štetno za zube Vašeg djeteta. Shvaćamo da može biti teško znati koja hrana i napici mogu naštetiti zubima Vašeg djeteta, pa bi bilo dobro da se posavjetujte sa stomatologom o odabiru zdravijih opcija kako biste bili sigurni da će zubi Vašeg djeteta ostati zdravi i jaki.

Posjeta stomatologu

Sada, kada stalni zubi Vašeg djeteta izrastaju, važnije je nego ikada prije osigurati mu redovne posjete stomatologu. Redovinim pregledom svakih 6 mjeseci, Vaš će stomatolog na vrijeme primijetiti potencijalne probleme prije nego što postanu bolni i ozbiljniji. Redovne posjete su također dobra navika i pripremaju Vaše dijete na zdrave zube tokom cijelog života.