Politika privatnosti

KORIŠTENJE PODATAKA, ZAŠTITA PODATAKA I TAJNOST PODATAKA NA INTERNETU

GlaxoSmithKline Services Unlimited (GSK) se brine za tajnost podataka posjetilaca svojih web stranica i zaštita ličnih podataka nam je od izuzetne važnosti. Ipak, upamtite da se za sigurnost podataka koji se prenose preko interneta ne može garantovati.

U sljedećim odlomcima uglavnom su opisane vrste podataka prikupljenih preko GSK stranica i njihova upotreba.

LIČNI PODACI

GSK prikuplja podatke u vezi sa zdravljem i lične podatke kao što su ime i prezime, adresa, telefonski broj ili adresa e-pošte ili druge podatke samo kada nam se isti dobrovoljno daju na ovim web stranicama ili kada smo pozvani da ih prikupljamo. Te podatke možemo koristiti kako bismo poboljšali nivo usluge ili sadržaj naših web stranica. Ako iskažete pristanak, putem e-pošte Vam možemo pružiti i korisne informacije, novosti o proizvodima i po potrebi Vas obavještavati o novim GSK proizvodima i uslugama i tražiti Vaša mišljenja o našim proizvodima i uslugama za naše interne svrhe.

Napominjemo da davanjem podataka u vezi sa zdravljem i ličnih podataka te iskazivanjem pristanka da dobijete dodatne informacije ili da se Vas kontaktira direktno, dajete saglasnost da se ti podaci po potrebi obrađuju u gore navedene svrhe. Nadalje, saglasni ste da GSK u sklopu internih sistema, u ili izvan EU, može koristiti i pohranjivati Vaše podatke koje ste dali. U ovom kontekstu napominjemo da se Vaši podaci tokom obrade mogu prenositi izvan Bosne i Hercegovine.

Ovim web stranicama i svim bazama podataka sa podacima koje ste dali upravlja GSK-ov vanjski dobavljač u Bosni i Hercegovini u skladu sa uputama koje daje GSK iz Velike Britanije te ovom Politikom tajnosti podataka. Slanjem ličnih podataka pristajete na to da se Vaši lični podaci obrađuju u Bosni i Hercegovini. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa navedenim, obratite se na GSK na dolje navedenoj adresi.

Prema relevantnim zakonima o zaštiti podataka (Zakon Velike Britanije o zaštiti podataka 1998.), od GSK imate pravo dobiti primjerak ličnih podataka koje čuvamo o Vama te ispraviti sve netačnosti tih podataka.

Uvijek imate pravo da: (a) se odjavite od primanja obavještenja od nas i (b) da se isključite iz daljnjeg otkrivanja Vaših ličnih podataka trećim stranama. Da biste to učinili, obratite se putem rubrike Stupimo u kontakt na ovoj web stranici ili nas pozovite na +386 1 280 2500. Vaš zahtjev će biti obrađen u roku od 10 dana.

PODACI KOJI NISU LIČNI

GSK također prikuplja podatke koji nisu lični u zbirnom obliku, kako bi pratio podatke poput ukupnog broja posjetilaca naših web stranica, broja posjetilaca pojedine stranice i naziva domene internetskih operatera naših posjetilaca. Te podatke koji ostaju u zbirnom obliku koristimo kako bismo razumjeli na koji način naši posjetioci koriste naše web stranice, a kako bismo poboljšali njih i usluge koje nudimo. Te podatke možemo podijeliti i sa drugim GSK firmama. U TOM POSTUPKU SE NE OTKRIVAJU LIČNI PODACI.

KORIŠTENJE IP ADRESA

Internet Protocol (IP) adresa je skup brojeva koji se automatski dodjeljuje Vašem kompjuteru kada se spojite sa Vašim internetskim operaterom ili putem lokalne područne mreže (LAN) ili široke područne mreže (WAN) Vaše organizacije. Internetski serveri automatski prepoznaju Vaš kompjuter prema IP adresi koja mu je dodijeljena dok ste spojeni na internet.

GSK može prikupljati IP adrese za potrebe administracije sistema te radi nadzora korištenja naših stranica. U pravilu ne povezujemo korisnikovu IP adresu sa njegovim ličnim podacima, što znači da će korisnikovo spajanje na internet biti zabilježeno, ali nam korisnik ostaje nepoznat. Međutim, IP adrese možemo koristiti za identifikaciju korisnika naših stranica, kada smatramo da je to potrebno kako bismo osigurali usklađenost sa uslovima korištenja stranica te kako bismo zaštitili naše usluge, stranice ili druge korisnike.

LINKOVI NA DRUGE WEB STRANICE

Na GSK-ovim web stranicama nalaze se linkovi za druge web stranice GSK i trećih lica iz usluge za naše korisnike. Ovdje opisana politika tajnosti podataka ne odnosi se na te stranice. Svakako provjerite pravnu politiku i politiku tajnosti podataka na stranicama kojima pristupate.

INFORMACIJE O KOLAČIĆIMA

Kao i većina drugih, firma GlaxoSmithKline koristi kolačiće kako bi poboljšala iskustvo za posjetioce naše stranice.

Kolačići su male datoteke koje se sastoje od niza slova i brojeva, smještenih na vašem računaru od strane servera web stranice. Oni omogućavaju vlasnicima web stranice da Vas razlikuju od drugih korisnika web stranice. Kolačići se ne mogu izvesti kao kod ili se koristiti za prijenos virusa i oni nam ne mogu omogućiti da pristupamo vašim podatacima na disku. Informacije na tvrdom disku ne možemo pročitati, iako su tamo smješteni kolačići.

Podaci generirani kroz kolačiće na web stranicama GlaxoSmithKline web mogu se koristiti za razne svrhe, uključujući sljedeće:

Nužno potrebni: Ovi kolačići su neophodni kako bi se omogućili navigacija na web stranici i korištenje njenih karakteristika, kao što su pristup sigurnim područjima na web stranici i dodavanje proizvoda u korpu za kupovinu.

Djelovanje: Ovi kolačići prikupljaju informacije o tome na koji način posjetioci koriste web stranicu, na primjer, koje stranice posjetioci najčešće koriste te da li dobijjaju poruku o grešci.Ovi kolačići služe za poboljšanje djelovanja web stranice u budućim verzijama.

Funkcionalnost: Ovi kolačići omogućavaju web stranici da zapamti izbore koje napravite kao što su korisničko ime, jezik ili Vašu regiju te pružaju poboljšano korisničko iskustvo.

Ciljanje ili oglašavanje: Ovi kolačići služe za isporuku sadržaja koji su važniji za Vas i Vaše interese.

Trećim stranama ne dozvoljavamo da se reklamiraju na našoj web stranici, ali ne možemo kontrolisati oglašivače kojima je od strane provajdera internetskih usluga dozvoljeno da oglašavaju dok pretražujete na internetu.

GlaxoSmithKline je po zakonu dužan da dobije Vaš pristanak za sve vrste kolačića koje smo stavili na Vaš disk, osim onih koji su "nužno potrebni". Zbog toga je GlaxoSmithKline olakšao upravljanje različitim vrstama kolačića koji se koriste na našim web stranicama namijenjenih za korištenje u EU tako da vam omogućava da izaberete smještanje kolačića prilikom pretraživanja na našoj web stranici ili kada započnete svoju posjetu. Ipak, imajte na umu da ukoliko koristite blokiranje kolačića (uključujući nužno potrebne kolačiće), može da se dogodi da nećete moći da pristupite određenim funkcijama ili dijelovima ove stranice.

SIGURNOST

GSK upravlja sigurnim mrežama podataka zaštićenim standardnom firewall zaštitom i lozinkom. GSK primjenjuje sigurnosne mjere u cilju zaštite podataka od gubitka, zloupotrebe ili promjene korisničkih podataka pod našom kontrolom.

Osim kako je navedeno u nastavku, samo ovlašteni zaposlenici imaju pristup podacima koje nam dajete. Pored toga, zaposlenicima GSK koji imaju pristup bazama podataka sa korisničkim podacima ili serverima za naše usluge, namećemo stroga pravila. Iako ne možemo garantovati da neće doći do gubitka, zloupotrebe ili promjene podataka, činimo sve što možemo kako bismo to spriječili.

DIJELJENJE LIČNIH PODATAKA SA TREĆIM STRANAMA

GSK neće prodati ili iznajmiti lične podatke bilo kojoj trećoj strani u bilo koju svrhu. U nekim posebnim slučajevima možemo otkriti vaše lične podatke u sljedećim okolnostima:

(i) Ponekad se pažljivo odabrane treće strane koriste za pružanje usluga podrške firmi GSK u vezi sa njenom web stranicom i takve stranke mogu, s vremena na vrijeme, imati pristup informacijama kako bi im se omogućilo da pružaju te usluge za GSK. Molimo Vas, da budete uvjereni da GSK od svih firmi koje pružaju takve usluge podrške zahtijeva ispunjavanje istih visokih standarda zaštite podataka; ili

(ii) kada imamo razlog da vjerujemo da je otkrivanje ovih podataka potrebno za identifikaciju, kontakt ili pokretanje pravnih aktivnosti protiv osoba koje mogu biti uzrok povreda vas ili se na drugi način upliću ili povređuju prava firme GSK, imovinu ili radnje, drugih korisnika ove stranice, ili bilo kojih drugih lica koja bi mogla biti oštećena zbog takvih aktivnosti; ili

(iii) kada smatramo da to zakon nalaže ili kao odgovor na bilo kakva potraživanja od strane organa za sprovođenje zakona u vezi sa neriješenim građanskim parničnim postupcima ili upravnim istragama.

OBAVEZIVANJE

Davanjem ličnih i/ili zdravstvenih podataka pristajete biti obavezani politikom tajnosti podataka i saglasni ste da GSK prema vlastitom izboru smije otkrivati podatke o Vama u određenim okolnostima te sukladno ovoj politici.

KONTAKTIRAJTE NAS

U svakom trenutku možete zatražiti kopiju podataka koje imamo u vezi sa Vama ili opozvati Vaš pristanak na naše korištenje Vaših podataka za gore navedene svrhe na način da nas kontaktirate na: customer.relations@gsk.com