5 koraka do učinkovitijega ČETKANJA ZUBA

Tijekom gotovo cijeloga života činite upravo to - četkate svoje zube. Morate se zapitati činite li to na pravilan način. Nudimo vam nekoliko savjeta za učinkovitije četkanja zuba.

 

 

1. Za početak, pobrinite se za odgovarajući pribor.

Najprije kupite zubnu četkicu s glavom koja je dovoljno malena da može dosegnuti sva područja u vašoj usnoj šupljini. Uvijek odaberite četkicu s mekim ili srednje mekim vlaknima te je zamijenite otprilike svaka tri mjeseca.

 

2. Upotrijebite odgovarajuću količinu zubne paste

Zubna pasta koju istisnete iz tube mora pokrivati cijelu dužinu glave četkice (količina koju nazivamo »zrnom graška«).

 

3. Četkajte pod kutom

Zubnu četkicu naslonite na zube pod kutom od 45 stupnjeva te četkajte u smjeru od ruba desni prema rubu zubi. Pojedini potezi trebaju biti kružni. Pri četkanju budite nježni jer bi agresivno četkanje moglo oštetiti caklinu i desni.

4. Budite svjesni vlastitih navika

Jeste li znali da većina ljudi svoje zube u početku četka nešto agresivnije, a zatim popusti? Većina tako obično počne četkati na istome mjestu - dešnjaci obično počnu četkati gore lijevo, a ljevaci gore desno. Takve navike mogu prouzročiti prekomjerno trošenje određenih zubi.

Bez obzira na to gdje počnete četkati, ne zaboravite iščetkati unutarnje i vanjske te grizne površine zubi, dok nježno četkanje jezika u smjeru od stražnjeg dijela prema vrhu jezika pomaže ukloniti bijeli sloj (s bakterijama), koji može uzrokovati neugodan zadah.

Da biste izbjegli prekomjerno trošenje, zube možete početi četkati na vanjskoj strani gornjih zadnjih zubi. Upravo se ta područja najčešće izostave, pa se na njima nakupljaju najveće količine zubnih naslaga. Prekomjerno trošenje zubi možete izbjeći i tako, da zube svaki put počnete četkati na drugome mjestu.

5. Četkajte dvije minute za snažne zube

Vaš vam je stomatolog možda već preporučio da pri svakom pranju zubi izdvojite najmanje 2 minute vremena za četkanje. Iza preporuke se kriju vrlo dobri razlozi. Vaši zubi, naime, za to vrijeme mogu apsorbirati fluorid iz zubne paste, dulje su vrijeme izloženi fluoridu te se tako jačaju iznutra prema van.

A sada ispljunite zubnu pastu - fluorid djeluje čak i onda, kada ste već prestali s četkanjem!

Kako djeluje fluorid?

Fluorid pomaže štititi zube na dva glavna načina:

Remineralizacija

Kiseline u zubnim naslagama iz zubi odstranjuju minerale, zbog čega oni postanu slabi, a to ponekad vodi i do stvaranja karijesa. Fluorid zapravo pomaže obrnuti postupak demineralizacije tako što na zahvaćena mjesta donosi minerale.

Jačanje

Fluorid se tako apsorbira u caklinu, čime jača zube i čini ih otpornijim na kiseline.

 

Sastojci u zubnoj pasti

U nastavku možete pronaći neke uobičajene vrste sastojaka prisutnih u zubnoj pasti te tumačenja njihovog djelovanja.

Abrazivi

Upotrebljavaju se za odstranjivanje mrlja i zubnih naslaga te za poliranje zubi. Uobičajeni abrazivi uključuju silicijev dioksid i kalcijev karbonat.

Okusi

Prirodna ulja i arome, koje uključuju ulje eukaliptusa, mentol te timol.

Fluorid

Jača zube te ih štiti od nastanka karijesa.

Guma

Upotrebljava se za zgušnjavanje zubne paste, a istovremeno pomaže zadržati vlagu kako se zubna pasta ne bi isušila kada čep nije postavljen na tubu.

Natrijev lauril sulfat

Pjenasta disperzivna aktivna tvar za čišćenje s antibakterijskim djelovanjem.

 

Svakodnevna njega

U šest mjeseci između redovitih posjeta vašem stomatologu možete mnogo učiniti za osiguravanje najbolje njege vaših zubi. Nudimo vam nekoliko općeprihvaćenih smjernica za bolju njegu zubi:

  1. Zube četkajte dva puta dnevno po dvije minute; to će vam pomoći ukloniti zubne naslage i bakterije.
  2. Upotrebljavajte zubnu pastu s fluoridom jer ona pomaže u sprječavanju kvarenja zubi.
  3. Svakodnevno upotrebljavajte zubni konac jer vam on pomaže odstraniti bakterije među zubima.
  4. Svaki dan koristite vodicu za ispiranje usta jer ona dopire do mjesta koja je teško dosegnuti zubnom četkicom.